Udnyttelse af viden om natur, miljø og arealforvaltning

Udnyttelse af viden om natur, miljø og arealforvaltning
Projektansvarlig

Formålet med projektet er, at landmanden har lettilgængelig viden om sammenhængene mellem de krav, der findes inden for miljø, natur og arealforvaltning og de tilhørende regler og reguleringer, der skal indgå i de daglige og i de mere langsigtede beslutninger på såvel økologiske som konventionelle landbrugsbedrifter. 

Der vil blive arbejdet med at sikre en faglig og juridisk optimal rådgivning i relation til miljø- og arealrelaterede krav og muligheder, som blandt andet kan forventes i forbindelse med anbefalingerne fra Natur- og Landbrugskommissionen, implementeringen af Vand- og Naturplanerne, miljøgodkendelse af husdyrbrug, anmeldeordninger, indsatsplanlægningen til beskyttelse af drikkevand, arealforvaltning, mark- og gødningsplanlægning, husdyrindberetning, tilpasningen af enkeltbetalingsordningen og de deraf følgende nye krav og muligheder samt miljøordningerne.

Effekten af projektet vil være, at den enkelte landmand får adgang til den nyeste viden om de regelsæt, der påvirker landbrugsproduktionen, så konsekvenser og muligheder kan inddrages i den daglige driftsledelse. Endvidere vil den enkelte landmand få forslag til mulige løsninger på de forskellige natur- og miljømæssige problemstillinger, som landmændene vil blive udfordret på både nu og fremover. Det vil medvirke til, at den enkelte landmand kan planlægge sin fremtidige produktion mere sikkert ud fra en vished om, at der er gennemført vurderinger omkring hensyn til natur- og miljøforhold, bl.a. i forbindelse med en miljøgodkendelse, indsatsplanlægning for drikkevand og i forbindelse med køb af nye arealer og produktionsenheder. Herved forbedres investeringssikkerheden, og der opnås bedre betingelser og overblik over udviklingsmuligheder og begrænsninger på bedriften.

Foderhygiejneforordningen

Ved brug af fodertilsætningsstoffer i ren form eller i forblandinger i foderet skal du have en HACCP-registrering. Dine oplysninger skal bekræftes en gang om året.

Fødevareministeriet: Hektargrænsen på 2 hektar fastholdes

Regeringen og alle Folketingets partier er blevet enige om, at fastholde hektargrænsen på 2 hektar for ansøgning om direkte landbrugsstøtte i EU´s landbrugsreform, der træder i kraft 1. januar 2015.

Opdateret aftale om overførsel af opsparede efterafgrøder

Videncentrets aftale om overførsel af opsparede efterafgrøder for planperioden 2013/2014 er rettet. Det skyldes en fejl i beregningen af krav til overførsel af efterafgrøder ved uens dyretryk hos modtager og afgiver.

Håndtering af arealer i 25 meter beskyttelseszone i EB-ansøgning 2014

Arealer beliggende i beskyttelseszonen omkring vandboringer skal indtegnes særskilt, hvis marken er omfattet af visse miljø- og økologiordninger. Øvrige marker skal ikke opdeles.

Husk krav om gødningskvoteberegning og gødningsregnskab for visse miljøstøtteordninger

Få et overblik over, hvilke miljøstøtteordninger, der stiller krav om udarbejdelse og opbevaring af gødningskvoteberegning og/eller gødningsregnskab. Kravene gælder uanset om bedriften tilfører gødning eller ej.

Handel med pligtige efterafgrøder

Der kan overdrages pligtige efterafgrøder mellem to virksomheder, der er med i Register for Gødningsregnskab, når de begge har et efterafgrødekrav. Overdragelsen skal indberettes i Tast selv-service.

Kan udyrkede arealer anvendes som Miljøfokusarealer fra 2015?

Fra 2015 bliver 30 pct. af Grundbetalingsordningen betinget af tre tiltag, som udgør den grønne komponent. Her berører vi udelukkende tiltaget Miljøfokusarealer i forhold til udyrkede arealer.

Husdyrgødning fra plasmacytoseramte minkbesætninger, 2013/2014

I tilfælde af plasmacytose hos mink er det i lighed med tidligere år muligt at få nedsat udnyttelseskravet af det samlede kvælstofindhold, hvis der er tale om hygiejniseret minkgylle.

Landbrugets vejledning om drikkevandets beskyttelse

Vejledning til konsulenter, landmænd og andre der vil forene god landbrugsdrift med drikkevandsbeskyttelse. Redegørelsen indeholder konkrete råd til, hvordan man skal forholde sig til bl.a. analyser, BAM og grænseværdier.

Vejledning om indsatsplanlægning til sikring af grundvandet

Denne vejledning er målrettet landmænd, konsulenter og andre med interesse for på én gang at sikre en rentabel landbrugsproduktion og rent drikkevand.

OML-beregninger af lugt på grundlag af 10 års vejrdata

Anvendelse af 10 års vejrdata i selvstændige OML-beregninger af lugt giver langt større sikkerhed i beregningerne og medfører en skarpere tolkning af genegrænsen.

Enkeltbetaling til arealer via artikel 34

Som noget nyt skal det i Fællesskemaet 2014 anføres ud for den enkelte mark, om der søges Enkeltbetaling til arealet via artikel 34 undtagelsen.

Basisanalysen for drikkevandets kemiske tilstand er for pessimistisk

Den netop udsendte ”Basisanalyse for Vandområdeplaner 2015 – 2021” konkluderer, at hele 43 procent af grundvandet ikke forventes at ville opfylde de foreløbige miljømål for drikkevandets kemiske tilstand.

Opdaterede vejledninger til Fællesskema 2014 og Enkeltbetaling 2014

NaturErhvervstyrelsen har udgivet en mere læsevenlig pdf-version af Vejledning til Fællesskema 2014. Vejledning til Enkeltbetaling er opdateret i forhold til datoerne for genopdyrkning af udyrkede arealer forud for vårsæd.

Kan udyrkede arealer anvendes som miljøfokusarealer fra 2015?

Ny afklaring fra NaturErhvervstyrelsen om hvilke afgrødekoder der kan anvendes i 2014 forud for at arealet skal anvendes som braklagt miljøfokusareal i 2015.

Nyt faktaark om beskyttelse af drikkevand og indsatsplaner

Kortfattet beskrivelse af processen omkring indsatsplanerne og gode råd til, hvordan landbruget kan få indflydelse på planerne.

Pixibog for vandråd

Pixibogen er til dem, der ønsker et hurtigt overblik over opgaver og fagligt materiale, som man med fordel kan orientere sig i, når man arbejder i vandråd.

Fortsat muligt at søge etårig miljøstøtte 2014

Frem til ændringsfristen 15. maj 2014 er det muligt at tilføje nye marker med etårig miljøstøtte i et rettidigt indsendt Fællesskema 2014. Se opgørelse over indsendte ansøgninger pr. 22. april 2014 – der er fortsat ubrugte støttekroner.

Overordnede regler for arealstøtte i 2015 er i høring

NaturErhvervstyrelsen har sendt to bekendtgørelser om ”Grundbetalingsordningen” og om ”Elektronisk Fællesskema” i høring frem til den 6. juni 2014. Bekendtgørelserne forventes at træde i kraft 1. januar 2015.

Kontaktpersoner på Videncentret for Landbrug ved spørgsmål om krydsoverensstemmelse

Opdateret liste over kontaktpersoner på Videncentret for Landbrug, hvis der er spørgsmål til de enkelte krydsoverensstemmelseskrav.

Husk dokumentationskravet for etablering af flerårige energiafgrøder

Hvis der er søgt miljøstøtte til etablering af flerårige energiafgrøder, skal der indsendes dokumentation for opfyldelse af mindstekravet for plantetal og planteart inden den 15. juli 2014 til NaturErhvervstyrelsen.

Grundbetaling og grønne krav

Gennemgang af de tre grønne krav, der forventes at blive gældende fra 1. januar 2015, hvor Enkeltbetalingsordningen afløses af Grundbetalingsordningen. De tre grønne krav skal være overholdt for at få udbetalt den fulde arealstøtte i 2015.

Gødningsbekendtgørelsen for 2014/2015 i høring

Bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning for planperioden 2014/2015 er i høring frem til 17. juli. Der er tilføjet to nye alternativer til pligtige efterafgrøder, dels tidlig sået vinterhvede, dels frivillig brak langs visse vandløb og søer.

Supplerende høring af vandplaner

Naturstyrelsen har nu behandlet de høringsvar, der blev afgivet ved seneste høring, og de sender nu dele af vandplanerne i supplerende offentlig høring frem til den 26. august 2014.

Tidslinje ved ændret randzonelov

Få oversigt over tilgængelige kort over åbne vandløb og søer større end 100 m2, der er omfattet af den ændrede randzonelov, der træder i kraft den 1. august 2014.

Kompensation til randzoner i 2014

For de randzoner der ophæves pr. 1. august 2014 vil der blive udbetalt kompensation for de første 7 måneder, for de øvrige randzoner for 12 måneder. Som i 2013, skal ansøgningen i Fællesskemaet suppleres af en de-minimis-ansøgning i september måned.

Gødningsregler for planperioden 2014/2015

Bekendtgørelse om jordbrugets anvendelse af gødning i planperioden 2014/2015 og om plantedække er offentliggjort og træder i kraft den 1. august 2014.

Direkte arealstøtte i 2015

NaturErhvervstyrelsen har 1. august 2014 offentliggjort foreløbig vejledning og bekendtgørelser om arealstøtte i 2015, hvor Enkeltbetalingsordningen erstattes af Grundbetalingsordningen. Reglerne træder i kraft 1. januar 2015.

Afklaring: Brak og MFO-brak betragtes som en afgrøde

Brak betragtes af NaturErhvervstyrelsen som en afgrøde under det grønne krav om ”flere afgrødekategorier”, der gælder fra 2015. Dette gælder, uanset om arealet anmeldes som MFO-brak eller almindelig brak.

Flydende husdyrgødning til efterafgrøder forud for sukkerroer

Der må udbringes flydende husdyrgødning til en veletableret grøngødning med gul sennep eller olieræddike forud for sukkerroer, hvor der er indgået en kontrakt om afsætning af sukkerroerne.

Handel med pligtige efterafgrøder

Der kan overdrages pligtige efterafgrøder mellem to virksomheder, der er med i Register for Gødningsregnskab, når de begge har et efterafgrødekrav. Overdragelsen skal indberettes i Tast selv-service.

Afgrødeliste til brug ved beregning af grønne krav i den direkte arealstøtte 2015

NaturErhvervstyrelsen har offentliggjort en afgrødeliste, hvor man kan finde information om alle afgrødekoders tilknyttede afgrødekategori, og om afgrødekoden er defineret som et omdriftsareal eller ej.

Regler for omlægning af fodergræs

Siden efteråret 2011 har der været regler for, hvornår fodergræsmarker må pløjes eller på anden måde omlægges. Fodergræsmarker må generelt ikke omlægges om efteråret. De må dog omlægges frem til 15. august, hvis de omlægges til fodergræs igen.

Oversigtsskema for MFO-efterafgrøder

Se oversigt over reglerne for såfrist, destruktion og efterfølgende afgrøde for MFO-efterafgrøder, pligtige efterafgrøder og græsefterafgrøder på 2,3 DE-kvægbrug.

Let adgang til Miljødata

Lettere adgang til offentlige miljødata

Miljøportalen arbejder videre med at digitalisere og præsentere miljødata på miljøportalen. Landbrugserhvervet har også en række ønsker til miljøportalen.

Indlæg på kursus for miljøkonsulenter den 25-26. november 2014

Kurset henvender sig primært til rådgivere, der er specialiserede inden for miljøgodkendelser af husdyrbrug, samt produktionsrådgivere der til dagligt arbejder med problematikkerne i relation til miljøgodkendelse af husdyrbrug. Følg med i indlæggene her.

NaturErhvervstyrelsen afholder tre landbrugsseminarer i januar 2015

NaturErhvervstyrelsen holder tre seminarer for landmænd og konsulenter om ansøgningsrunden 2015 den 27., 28., og 29. januar. Alle seminarerne varer fra kl. 8.30 til ca. kl. 17.00. Det er gratis at deltage.

Program: Workshop 2 om ammoniak, natur og husdyrproduktion

På Axelborg d. 21. marts 2014.

Præsentation: Ammoniak - natur - husdyrproduktion

v. Workshop 2 om ammoniak, natur og husdyrproduktion, faglige indlæg. på Axelborg d. 21. marts 2014.

Program: Workshop hos DanHatch A/S fremtidens rammer for slagtefjerkræproduktionen

Afholdt i Vrå d. 1. oktober 2014.

Præsentation: Naturtilstand og kvælstofdeposition

Workshop hos DanHatch A/S fremtidens rammer for slagtefjerkræproduktionen, i Vrå den 1. oktober 2014.

Ny husdyrgodkendelsesbekendtgørelse træder i kraft 1. december 2014

Den ændring af husdyrgodkendelsesbekendtgørelsen, som vi tidligere ventede til 1. oktober 2014, kommer nu noget forsinket 10. december 2014. Der er tale om en ny bekendtgørelse, der erstatter den tidligere bekendtgørelse.

Mindstestørrelsen på brakarealer bliver 0,01 ha i 2015

NaturErhvervstyrelsen har offentliggjort høringsnotat til ændringsbekendtgørelse om direkte støtte efter grundbetalingsordningen. Læs Landbrug & Fødevarers høringssvar til ændringsbekendtgørelsen samt NaturErhvervstyrelsens bemærkninger.

Vejledning om direkte arealstøtte 2015 er sendt i høring

NaturErhvervstyrelsen sendte den 16. december 2014 den nye Vejledning om direkte arealstøtte 2015 i høring. Vejledningen forventes at træde i kraft den 1. februar 2015.

Nyt fra Erhvervsjuristerne

To dages kursus for miljøkonsulenter den 25. og 26. november 2014.

Indsatsplanen set i et juridisk lys

Kursus om indsatsplanlægning til beskyttelse af drikkevandet den 20. august 2014.

Den nye vandløbslov og landbruget

Plantekongres 2014.

Aktuelt vedrørende vandplaner

Møde i planteavls-gruppen torsdag den 9. januar 2014 på Dalum Landbrugsskole.

Nyt fra Erhvervsjuristerne

Kursusdag for miljøkonsulenter den 25. juni 2014 på Koldkærgård Konferencecenter.

Dagsorden

Møde i Miljøgrupen den 14. marts 2014.

Dagsorden

Møde i Miljøgruppen den 20. juni 2014.


Dagsorden

Miljøgruppemøde den 12. december 2014.

Ændring af Randzoneloven – hvad endte det med?

Konference for ejendomsrådgivere 30. oktober 2014.

Artikel: Hvorfor stoppede stigningen i nitratindholdet i det nydannede grundvand før vand-miljøplanerne blev vedtaget

Artikel bragt i Jord & Vand nr. 4, december 2014.

Ammoniakfølsomme skove og empiriske tålegrænser

Notat om ammoniakfølsomme skove og empiriske tålegrænser.

Datoer i enkeltbetalingsordningen 2014

Ansøgningsfristen er rykket til den 16. april 2014 og med den også rådighedsdatoen og fristen for at overdrage betalingsrettigheder. Samtidig er flere andre frister også rykket frem.

Aftale om overførsel af husdyrgødning eller afgasset biomasse (harmonikrav)

Overførselsaftalen er opdateret pr. september 2014, så regelhenvisningerne er i overensstemmelse med den nye husdyrgødningsbekendtgørelse, der trådte i kraft 1. august 2014.

Aftale om opbevaring af husdyrgødning eller afgasset biomasse

Standardkontrakten er opdateret pr. oktober 2014, så regelhenvisningerne er i overensstemmelse med den nyeste husdyrgødningsbekendtgørelse.

Ny version af regneark til beregning af dyreenheder

Videncentret, Planteproduktion har ajourført Excel-regnearket til beregning af dyreenheder og harmonikrav efter husdyrgødningsbekendtgørelsen (BEK 764 af 27/06/2013). Download version 8.3.

Skemaet ”Gødningskvote og Efterafgrøder 2014” i Tast selv-service

Få et overblik over, hvornår de enkelte sider i skemaet skal udfyldes og indsendes, herunder frister for indsendelse. Det er nyt i 2014, at bedrifter, der anvender 2,3 DE-undtagelsen, skal indsende gødningskvoteberegningen i skemaet.

Indberetning af videresalg af kvælstofholdige gødninger

Vær opmærksom på, at NaturErhvervstyrelsen afmelder en gødningsleverandør fra det elektroniske indberetningssystem, hvis ikke leverandøren har indberettet inden fristen den 1. september 2014.

Regler for jordbearbejdning efter høst

Der må ikke foretages jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder fra høst af forfrugt frem til den 1. november på lerjord (JB 5-11) og frem til den 1. februar på sandjord (JB 1-4). Der er dog enkelte undtagelser.

Tilmeld din virksomhed Register for Gødningsregnskab

Hvis din virksomhed er omfattet af reglerne om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, skal den registreres i NaturErhvervstyrelsens Register for Gødningsregnskab inden den 31. juli 2014 for planperioden 2013/14.

Regneark til beregning af dyreenheder, ajourført med husdyrgødningsbekendtgørelsen som træder i kraft 1. august 2014

Excel-regnearket til beregning af harmonikrav og enheder er ajourført efter husdyrgødningsbekendtgørelsen fra august 2014.

Se Historiske kort på nettet

Geodatastyrelsen har lagt de gamle kort fra Videnskabernes Selskab på nettet. Kortene er udgivet omkring år 1770 og er inden gravning af vandløb tog rigtig fat.

Notat: Parametre for udpegning af ''Særligt værdifulde landbrugsområder''

Erfaringen vedr. udpegninger af ”Særligt værdifulde landbrugsområder” viser, at det er en meget vanskelig opgave. En række spørgsmål stilles i dette notat for at komme nærmere en afklaring af begrebet.